Gratis fragt ved 1.000,-

Levering 1-3 hverdage

Bedre vin til bedre priser

Sikker betaling

NAZISTERNE FORBØD BIODYNAMIKKEN

 
Hjorteblærer fyldt med røllike, mælkebøtter og opblødt egebark i hestehoveder. Ifølge biodynamikkerne kræver god vin, at jorden bliver tilført naturlig næring, og at vinstokkene bliver kompenseret og vejledt som tak for, at vi har stresset og amputeret dem med beskæringer og opbindinger. Nazisterne forbød Rudolf Steiners biodynamiske teorier. Tanken om, at planeter og stjerner spiller en rolle for livet på jorden, var endnu mere samfundsnedbrydende og mumbo-jumbo for de tyske nationalsocialister end amerikansk jazzmusik. Derfor opfandt biodynamikkerne deres interne kodesprog, hvor de forberedelser, der skulle hjælpe og støtte planterne, blev omtalt som numre. 500-508.
 
Kernen i biodynamisk dyrkning er kompost. Organisk kompost som er med til at øge jordens indhold af humus og gøre den frugtbar for de mikroorganismer, orme og insekter som er forudsætningen for en levende jord. De ni forberedelser er et supplement til komposten, og de er i høj grad baseret på traditionerne fra de østrigske bjergbønder, som Rudolf Steiner i 1800-tallet voksede op sammen med. Bønder der dyrkede jorden på samme måde, som deres forfædre havde gjort i tusinde år. Uden brug af kunstgødning, pesticider og tunge maskiner, der presser jorden sammen og gør den ufrugtbar. Og i harmoni med naturens kredsløb og de kosmiske kræfter - som månen demonstrerer, når den løfter og sænker havet med flere meter ved hvert eneste tidevand.

 

 

FYLD HORNET MED KOMØG

 

Forberedelsen 500 kræver kohorn og komøg fra biodynamiske køer. Hornene fyldes om efteråret med møg og graves ned i jorden. Et horn pr. hektar vinjord.

Når foråret kommer, graves hornene op igen, og komøget blandes med vand og sprøjtes ud over markerne, hvor det pløjes ned.

Opløsningen gavner planternes rodnet og gør dem mere modstandsdygtige mod tørke.

Ifølge Steiner kan koens horn opfange og koncentrere jordens energi i komposten i løbet af vinteren, hvor livets kræfter vender indad. Forberedelse 500 er sammen med 501 obligatoriske, hvis en vinproducent skal godkendes som biodynamisk. De øvrige forberedelser er valgfrie. 

EN HÅNDFULD SAND 

 

En håndfuld sand spredt i vinmarken kan styrke planternes immunforsvar og øge deres fotosyntese. Men først efter at være nedgravet et halvt år i et kohorn og derefter rørt op med vand. Rudolf Steiners forberedelse nummer 501, der skal få jordens udadvendte kræfter til at blive absorberet i den nedgravede blanding.

Sand er kvarts, og kvarts består i høj grad af silicium, der er effektivt til at lede både lys og elektricitet. Derfor sprøjtes blandingen på planternes blade i det kølige forår. Og det er ikke meget, der skal bruges. En spiseske med findelt kvarts til 250 liter vand!.

Som en del af forberedelsen røres blandingen i begge retninger, så der opstår hvirvler og afbrydelser i vandet. En rytme der ifølge Steiner skal indprente sandet de universelle fornemmelser af kaos og orden.

BLOMSTER I HJORTEBLÆRE

 

502 er tørrede røllikeblomster pakket og syet ind i blæren fra en kronhjjort. Når rølliken visner, frigiver den mineraler som potassium og selenium. Mineralerne akkumuleres under væksten, og af samme grund anbefales den hvide blomst som underdække i vinmarken.

Blæren fra en hjort kan ifølge Steiner gøre planterne mere sensitive overfor universets kræfter. Med sine opadstræbende takker er hjorten et udadvendt dyr, og dens blære er ifølge biodynamikerne et sensitivt organ, som de kalder en minikopi af kosmos.

Røllikeblomsterne tørres og puttes ind i blæren, der hænges op et solrigt sted hele sommeren. Om vinteren graves den ned, og næste forår tages de formuldede blomster ud og blandes i komposten.

 

 

 

 

VINSTOKKEN ELSKER KAMILLE

 

Normalt hælder vi kogende vand over dem. Tilføjer måske en smule honning og bruger blandingen til at dulme et uroligt sind. Biodynamikerne presser dem ind i kotarme og lader dem overvintre i jorden, inden de om foråret blandes i komposten.

Kamilleblomsterne. De gulhvide blomster som ifølge Rudolf Steiner kan forsyne planterne med kalk og kvælstof.De fyldte kotarme med sammenpressede kamilleblomster hænges til tørre om sommeren, og graves senere ned i jorden i krukker. Om foråret er tarmen formuldet, og blomsterne forvandlet til en sort masse, der blandes i komposten.

En nærende substans der er med til at øge planternes immunforsvar.

NÆLDER GØR JORDEN KLOG

 

Det stikker af Pommern til, når deres små fimrehår knækker, og myresyren flyder ud på den bare hud. Men selvom de grønne brændenælder indenfor biodynamikken helt i tråd med deres giftige væsen er forbundet med krigerplaneten Mars, så er deres bidrag til komposten langt mere sensitiv.

Store bunker af friskplukkede brændenælder nedgraves hvert år på de biodynamiske vingårde. Nælderne formulder hele vinteren, inden de graves op og blandes i komposten. Forberedelse nummer 504 er ifølge Rudolf Steiner med til at gøre jorden mere intelligent.

Som en del af komposten stabiliserer de kvælstofindholdet i jorden og omdanner organisk materiale til mineraler. De stikkende nælder gør jorden mere følsom overfor den enkelte vinplantes behov, og Steiner betragtede dem som det vigtigste enkeltelement i komposten.

EGEBARK I DYREKRANIE

 

Kalk og månens kræfter er kernen i 505, der er biodynamikkens vitaminpille. En pille lavet af ituhakket egebark begravet hele vinteren i kraniet fra en ko eller en ged. Et bidrag til komposten som beskytter planterne mod sygdomme og dårlig vækst.

Egebarken er rig på kalcium, og det høje indhold fastholdes ved at begrave den knuste bark i kraniet fra et husdyr, der i sig selv er en kalkbeholder. Spredt ud på vinmarken er blandingen med til at skabe balance mellem kalkindholdet i jorden og månens kræfter. Et arbejde som sikrer, at planten ikke vækster for hurtigt i våde perioder.

Det lugter ikke rart, når det graves op i foråret og tømmes ud af kraniet. Men efter et par uger i glaskrukker, hvor det rystes og vendes hver dag, breder der sig en behagelig sød duft og et hvidt flor på den sorte blanding. Kontakten med ilten har sat gang i en række svampeprocesser. 505 er klar. Og den er koncentreret! Der er kun brug for nogle få gram i komposten for at sikre den harmoniske virkning.

 

 

 

DEN GULE MÆLKEBØTTE

 

Et sendebud fra himlen kalder de biodynamiske vinbønder de gule blomster. Mælkebøtterne. Der plukkes i rigelige mængder og tørres, inden de gøres klar til at blive en del af forårets kompost. Forberedelse nummer 506.

Igen insisterer Rudolf Steiner på, at ingrediensen skal pakkes ind i et animalt outfit. Denne gang krøsen fra en ko. Et blegt fedtholdigt organ i bughulen, der fungerer som kommunikationskammer mellem krop og organer samtidig med, at det sikrer ophæng af mavesæk og tarme. Krøsen syes om efteråret rundt om de tørrede mælkebøtter og begraves i jorden hele vinteren. Om foråret er de formuldede blomster ifølge Steiner mættet med kosmisk indflydelse og kan i komposten stimulere jordens indhold af potassium og hjælpe planterne på marken med at optage den optimale mængde kiselsyre.

BALDRIAN HOLDER PÅ VARMEN

 

Baldrian er for de fleste af os urten, der kan dulme vores nerver og få os til at sove mere roligt, når tilværelsen raser. Men for vinstokkene er det en plante, der kan hjælpe dem helskindet gennem forårets frostnætter og sætte gang i stokkenes adgang til jordens fosfor. Som forberedelse 507 opblødes de plukkede baldrianblomster i store mængder vand og blandes i den færdige kompost. Eller blandingen sprøjtes udover de spæde blomster, når der er risiko for nattefrost. Baldrianopløsningen lægger sig som en handske over planterne og sikrer dem mod 3-4 graders frost. Biodynamikerne taler om, at Baldrian beskytter planterne mod stress i ekstreme situationer.

PADDEROKKEN REDDER VINEN

 

Når vinstokken er truet af sygdom, så er det padderokken, der hjælper. Den er fuld af svovl, og det er effektivt middel til at bekæmpe de svampesygdomme, der kan true vinstokkene. Padderokken er naturens fungicid og biodynamikernes forberedelse nummer 508 - den sidste af de ni.

508 er ifølge Rudolf Steiner uundværlig ikke mindst i kølige og fugtige vindistrikter, fordi den ikke alene bekæmper sygdomme, den er også med til at udtørre jordbunden for overskydende vand. Padderokken vokser i naturen i fugtige områder, hvor den fungerer som en pumpe, der trækker vandet op ad jorden.

For at gøre gavn i vinmarken skal den ikke graves ned eller blandes i komposten, som de fleste andre af biodynamikkens forberedelser. Som 500 og 501 skal den opblødes og blandes med vand gennem en dynamisk proces og derefter sprøjtes ud på vinmarken i fugtige perioder.

 

 

 

 

 

 

PRØV EN GRØN VINKLUB