Gratis fragt ved 1.000,-

Levering 1-3 hverdage

Bedre vin til bedre priser

Sikker betaling

DRIK ØKOVIN OG SPAR PÅ CO2

Oprettet d.

 

Næste gang du drikker en økologisk eller biodynamisk vin, er du ikke kun sikker på at få et godt glas, du sparer også på CO2 belastningen. Forklaringen er humus. Og det faktum at økologisk landbrug og vinproduktion opbygger mere humus i jorden end vinbrug med konventionelle og intensive dyrkningsmetoder. Og humus er forbandet god til at binde kulstofferne nede i jorden, så de ikke bliver luftbårne og bidrager til klimaforandringerne.

 

Ifølge beregninger offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Scientific Reports vil en fordobling af humus indholdet i den danske landbrugsjord binde en mængde CO2, der svarer til Danmarks udledning af CO2 i 27 år. I tal er det 1,8 milliarder tons CO2, der vil blive fastholdt som kulstof i jorden, hvis humusindholdet i dansk landbrugsjord hæves fra de nuværende 1 procent til 2 procent. Hvilket stadig er et stykke fra før industrialiseringen, hvor humusindholdet var tæt på 5 procent.

 

Humus bliver dannet, når jorden tilføres husdyrgødning og kompost. Men processen kræver en hjælpende hånd. Der skal være svampe, bakterier og regnorme i jorden. Ingen mennesker kan leve uden bakterier og mikroorganismer inde i sig. Det kan en sund jord heller ikke. Det betyder, at jorden skal behandles så skånsomt som muligt. Ingen dybdepløjning, ingen kunstgødning og ingen bar jord. Det er tre af de synder, der i årtier har ødelagt verdens landbrugsjord. Når du kører forbi en vinmark, hvor der er masser af grønt mellem stokkene, så er det ikke fordi, vinbonden er doven. Det er fordi, hun ved, at jorden har brug for et uforstyrret kredsløb, der skal næres med kompost eller husdyrgødning, som kan omsættes til den værdifulde kulstofholdige humus, der gør jorden porøs og øger dens evne til at absorbere vand.

 

Vores producent i Alsace, Paul Ginglinger har netop været gennem en konverteringsperiode fra konventionel til økologisk vinproduktion. Han fortæller, at der er sket en markant forbedring af vinmarkens evne til at holde på vandet i tørre perioder.

 

Jorden er planternes fordøjelseskanal. Jo bedre den har det, desto bedre og velsmagende druer kan der høstes. 

PRØV EN GRØN VINKLUB