Gratis fragt ved 1.000,-

Levering 1-3 hverdage

Bedre vin til bedre priser

Sikker betaling

VIN I LERKRUKKER

Oprettet d.

 

SOM PÅ ROMERTIDEN

 

 

Det spreder sig. Fra Bordeaux til Spanien, Australien og Sydafrika. Brugen af lerkrukker til fremstillingen af vin. Runde buttede amforaer. En teknik der allerede blev anvendt i antikken af de romerske vinbønder, men som nu har fået en renæssance.

 

Vi har netop besøgt den lille lerfabrik Sirioanfore, der ligger i Umbrien på grænsen til Toscana. Her laver man håndlavede lerkrukker på op til 1000 liter, der ifølge producenten Fabrizio Ratti er den mest rene og naturlige måde at gære vinen på.

 

“Vinen kan ånde gennem leret på samme måde som i et træfad. Men uden at der bliver afgivet smag til vinen. Leret er neutralt som stålfadet, hvor vinen til gengæld ikke kan ånde. Med leret har du mulighed for at lave en vin, der modner perfekt,” siger Fabrizio.

 

Amforaerne bruges især af producenter til fremstilling af vin, hvor vinen skal modne, og hvor smagen af terroir og druens eget særpræg spiller den dominerende rolle. 

 

Hver krukke bygges op med håndkraft inde i en form, der er delt på midten. Først formes den nederste halvdel i en tykkelse på tre centimeter. Så lægges formens top ovenpå, og resten af krukken formgives gennem hullet i toppen. Et præcisionsarbejde. 

 

“En mand. En krukke. Du skal kunne føle leret og tykkelsen i fingerspidserne hele vejen op. Ellers går det galt,” siger Fabrizio. 

 

Prisen ligger mellem 2-5000 euro pr. krukke. Og det er inklusiv specialfremstillede gæringsglas fremstillet på Murano øen ved Venedig. Skulle danske vinproducenter være interesserede, formidler vi gerne kontakten. 

 

 

PRØV EN GRØN VINKLUB