Kan man smage 1000 meter? đŸ€·đŸœ

Kan man smage 1000 meter? đŸ€·đŸœ

16, Feb 2023

 

PÄ et bjerg langt ude pÄ landet i det nordvestlige hjÞrne af Italien bor der en gal troldmand. Nok kan han ikke trylle i klassisk forstand, men nÄr man smager hans vine, bliver man som fortryllet.

Stedet hedder Castiglione Tignella, regionen hedder Piemonte, manden hedder Claudio Icardi, og vinene hedder Barolo og Barbaresco.

MĂ„ske er Claudio ikke helt sĂ„ gal som fĂžrst antaget, han er blot dybt dedikeret til sit arbejde og sin kĂŠrlighed til sine vine og sit land, Langhe og Monferrato. Dedikationen og den indre ild kan smages❀

 

Claudio laver blandt andet to forskellige Barbaresco’er: Montubert og Starderi. Vinene er begge lavet pĂ„ ren Nebbiolo, de hĂ„ndteres ens, laves pĂ„ det samme udstyr, fermenterer begge spontant (pĂ„ den naturlige gĂŠr, der sidder pĂ„ druerne), de fĂ„r begge samme fadprĂŠg.

Og alligevel smager de forskelligt 😼 Eneste forskel er, hvor druerne er vokset - deres terroir. Terroir er et begreb, der dĂŠkker over de helt ultralokale forhold som jorden, mikroklimaet, mineraler, sol-og vind-eksponering, jordens evne til at holde pĂ„ vand og det modsatte etc. 

 

Begge vine bevÊger sig indenfor samme aromaunivers, men aromaerne kommer til udtryk pÄ forskellig mÄde. Montubert er rank, slank, trimmet, dyb, tÞr og har mere lak og fernis.

Hvor Starderi er mere bredskuldret, mere maskulin, opulent, har flere ’sĂžde’ noter, den er federe, mere direkte up front, kommer brusende frem og siger “se mig se mig”, sĂ„ er Montubert mere genert, introvert og tilbagelĂŠnet men giver dig langsomt og forsigtigt lov til at se og opleve mere, som om den fĂžrst skal have tillid og fĂžle sig tryg ved dig. Men sĂ„ kommer lagene ogsĂ„, sĂ„ fĂ„r du cedertrĂŠ, fidibus, mĂŠlkechokolade og med tiden tydeligt mynte.

Vinene kan drikkes, nĂ„r de er 4-5 Ă„r gamle, og samtidig har de et langt gemmepotentiale. I forĂ„ret ’22 smagte jeg sammen med Claudio Ă„rgang 2000 Montubert, den smagte fabelagtigt, og var ikke tĂŠt pĂ„ at vĂŠre trĂŠt. 

SĂ„ svaret pĂ„ spĂžrgsmĂ„let “Kan man smage 1000 meter?” er: Ja! Det kan man, nĂ„r det er troldmanden Claudio Icardi, der laver vinen. 

Vil du smage forskel pÄ 1000 meter, sÄ kan du kÞbe vinene her: 

Starderi

Montubert

SkÊnk et glas af hver og brug en time eller to pÄ at gÄ pÄ opdagelse i, hvad terroir gÞr for vinene.

Cappa

- kérlighed til drue, jord og natur 🍇