Gratis fragt ved 1.000,-

Levering 1-3 hverdage

Bedre vin til bedre priser

Sikker betaling

MERE INFO PÅ ETIKETTERNE

oprettet d.

MERE INFO PÅ ETIKETTERNE

 

 

VI SKAL VIDE HVAD DER I GLASSET

 

 

 

 

EU diskuterer for øjeblikket fremtidens vinetikette. Skal alle hemmeligheder afsløres, eller skal der blot kradses lidt i overfladen? Meget tyder på at det bliver det sidste, og at vi kommer til at vente en rum tid på selv små forandringer.
 
I dag er vin en af de få fødevarer, hvor producenten ikke er forpligtet til at fortælle, hvad varen indeholder. Kun indhold af svovl og eventuelle allergener skal noteres på etiketten – men kun som ingredienser uden oplysning om mængde. I praksis aner forbrugeren ikke, hvad der er af tilsætningsstoffer i den flaske, hun åbner og sætter på middagsbordet. 
 
Diskussionen er blevet kommerciel og handler om, hvad der skader vinproducenterne mindst – ikke hvad der gavner forbrugerne mest. Skal etiketten indeholde en liste over tilsætningsstoffer? Skal deres præcise mængde oplyses, og er det nødvendigt, at producenten gør rede for sin proces – hvordan vinen er fremstillet og hvilke kemiske produkter, der er anvendt i fremstillingsprocessen? Skal det fremgå, om der er brugt egechips til at stabilisere mængden af anticyanin – et blåt pigment i druens skal? Skal det fremgå, når mosten er tilsat sukrose for at øge alkoholprocenten – den såkaldte chaptalisering, som primært foregår i Nordeuropa? Skal veganere kunne se, om der er brugt kasein (mælkeprodukt), isinglass (husblas lavet af fiskeblærer) eller albumin (æg) til klargøringen af vinen? Er der brug for at vide, præcis hvor meget SO2, der er i vinen?
 
Svaret er efter vores mening ja. Til det hele. Hvis producenterne mener, at det vil resultere i en alenlang liste, så har vi kun et godt råd: Skær ned på brugen af tilsætningsstoffer og gør din vinfremstillingsproces mere simpel. Og efter vores mening kan det kun gå for langsomt. EU har udskudt en beslutning til den anden side af 2020, selvom Kommissionen for mere end et år siden meddelte, at den ikke længere havde tiltro til, at branchen selv kunne formulere de nye etikettekrav. 
 
Den manglende information til forbrugerne har været diskuteret politisk og branchemæssigt i de seneste 15 år uden, at det er blevet mere gennemsigtigt, hvad en vin indeholder. Det gælder både i forhold til vores sundhed, da det, der er i flasken, ender i kroppen; men også hvordan vinen er produceret, fordi proces og fremstilling har betydning for vores sameksistens med naturen, og den måde vi skruer vores eksistens sammen på. 
 
Indtil der kommer nye etikettekrav – og det bliver først om nogle år - så er det bedste forslag til dig, der vil have mest styr på, hvad du sætter på middagsbordet: Køb en vin der er fremstillet økologisk eller biodynamisk. Det skærer mængden af tilsætningsstoffer ned, sikrer bæredygtige produktionsformer og giver dig samtidig den bedste garanti for, at vinen ikke indeholder rester af sprøjtegifte – en ingrediens vi kan garantere for aldrig vil komme til at fremgå af etiketten! 
 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

PRØV EN GRØN VINKLUB